RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Трамп проти Twitter: президент США підписав скандальний указ

Президент США Дональд Трамп в четвер, 28 травня, підписав указ про регулювання діяльності соціальних мереж в країні, згідно з яким вони можуть втратити захист від претензій у зв'язку з редагуванням контенту.

Про це він повідомив на брифінгу в Білому домі.

"Я підписав сьогодні виконавчий указ щодо захисту свободи слова, прав громадян США. Соціальні мережі, як Twitter, мали безпрецедентну захист від відповідальності, грунтуючись на теорії про те, що вони є нейтральною платформою. Виконавчий указ повинен (встановити) нове регулювання на основі розділу 230 закону (про етику в сфері) комунікацій "- заявив Трамп.

Глава Білого дому уточнив, що метою указу є позбавлення соціальних мереж правового захисту, яким вони користуються завдяки закону про етику в ЗМІ.

Закон, за рідкісними винятками, звільняє соцмережі від юридичної відповідальності за матеріали, що публікуються користувачами. Трамп заявив, що відтепер "соціальні мережі, замішані в цензурі або політичних діях, більше не будуть мати захист від відповідальності".

Він додав, що рішення соцмереж про правдивість повідомлень, внесення в них змін або блокування - це по суті редакційна політика, а соцмережі виступають як видавці.

"У такі моменти Twitter перестає бути нейтральною громадської платформою і стає редактором з точкою зору. Я думаю, що те саме можна сказати і про інших, якщо подивитися на Google, якщо подивитися на Facebook і, можливо, інших", - заявив Трамп.

Більш того, він додав, що не виключає можливість закриття Twitter.

"Я перевірю у юристів, необхідно йти в рамках законного процесу. Якщо закриття буде законно, я зроблю це", - резюмував він.

У свою чергу на скандальні заяви президента США відреагувало керівництво Twitter, назвавши відповідний указ "реакційним і політизованим".

"Цей виконавчий указ відображає реакційний і політизований підхід до відповідного законодавства", - заявили в Twitter.

Відзначається, що "розділ 230 закону (про етику в сфері) комунікацій захищає американські інновації та свободу слова і ґрунтується на демократичних цінностях".

"Спроби в односторонньому порядку порушити його загрожують майбутньому онлайн-висловлювань та свободи в інтернеті", - попередили в компанії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Дональд Трамп висунув жорсткий ультиматум Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ), в якому заявив навіть про вихід з організації в разі не виконання нею озвучених ним умов.