RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Прихильники Трампа влаштували сутички з поліцією і увірвалися в Капітолій: фото і відео

У столиці США Вашингтоні під стінами Конгресу проходить акція протесту прихильників президента Дональда Трампа, які виступають за перерахунок голосів на виборах. Між демонстрантами та правоохоронцями спалахнули сутички, вони увірвалися до Капітолію. У Конгресі проходило засідання по затвердженню результатів виборів президента США. На засіданні, мали офіційно підрахувати голоси Колегії вибірників на виборах президента США.

"Апостроф" стежив за подіями в онлайн-режимі.

7 січня

00:43 Сенатор Джефф Мерклі показав фото бюлетенів Колегії вибірників, які були врятовані із залу Сенату від спалення натовпом.

00:35 Генеральний директор Національної асоціації виробників Джей Тіммонс закликав віце-президента Майка Пенса розглянути можливість відсторонення президента Дональда Трампа з посади за підбурювання до заворушень в Капітолії.

Тіммонс розкритикував "озброєних агресивних протестувальників, які підтримують безпідставне твердження Трампа, що він якимось чином виграв вибори, які він переважною більшістю програв".

Тіммонс - колишній високопоставлений республіканський помічник в Конгресі, який очолював Національний республіканський сенаторський комітет в 2004 році.

00:15 Евакуйованих конгресменів доставлять в Форт Макнейр - розташовану неподалік армійську базу в Вашингтоні. Поки що неясно, коли продовжиться засідання Конгресу.

Тим часом поліція відтісняє протестуючих від будівель в районі Капітолію. Ситуація трохи заспокоїлася в порівнянні з двома годинами раніше. Поліції все ще набагато менше, ніж вандалів. Поки невідомо, скільки їх залишилося всередині приміщень Капітолію.

6 січня

23:59 Прихильник Трампа з прапором конфедератів в Капітолії:

Фото: Mike Theiler / Reuters

23:58 Конгресвумен Ільхан Омар і Аян Преслі закликали до імпічменту президента Трампа.

"Ми не можемо дозволити йому залишатися на своєму посту, це питання збереження нашої республіки, і ми повинні виконати нашу присягу", - написав у Twitter Омар.

Преслі заявила в Twitter, що президента слід "негайно притягти до відповідальності", назвавши його поведінку "небезпечною і неприйнятною".

23:53 В Капітолій увійшли бійці спецназу ФБР.

23:50 Демонстранти біля Капітолію викрикують: "Це громадянська війна".

23:48 Верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Жозеп Боррель назвав те, що відбувається в США, облогою американської демократії.

23:42 В Капітолії кілька офіцерів отримали поранення. Принаймні одного, за інформацією CNN, перевезли в лікарню.

23:39 Бунтівники збираються захопити Капітолій найближчої ночі, незважаючи на введену в Вашингтоні комендантську годину, передає CNN. Їхнім планам може перешкодити Нацгвардія.

23:33 Губернатор штату Вірджинія Ральф Нортам заявив, що Національна гвардія штату і 200 військовослужбовців направляються в Капітолій, щоб допомогти поліцейським.

23:31 Прем'єр Великобританії Борис Джонсон назвав те, що відбувається в США, "ганебним" і закликав до мирної передачі влади.

23:25 Трамп заявив, що розуміє "біль" бунтівників і закликав усіх розійтися по домівках.

23:22 Байден засудив вторгнення до Капітолію:

"Це не інакомислення, це безлад, це хаос. Це межує з крамолою. І це повинно закінчитися зараз. Я закликаю цей натовп відступити і дозволити роботі демократії просуватися вперед".

23:20 Недалеко від будівлі Капітолію в штаб-квартирі Республіканської партії знайдено і знешкоджено саморобний вибуховий пристрій.

23:10 Протестувальник залишив в офісі Ненсі Пелосі записку "Ми не відступимо".

23:05 Прихильники Трампа увірвалися в Капітолій штату Канзас.

23:02 Пенс закликав протестувальників покинути будівлю Капітолію: "Мирний протест - право кожного американця, але цей напад на Капітолій неприпустимий, причетні до нього будуть притягнуті до відповідальності за всією суворістю закону".

22:51 Конгресмен-республіканець від штату Іллінойс Адам Кінцінгер назвав дії протестувальників спробою державного перевороту.

22:49 Генсек НАТО Йенс Столтенберг на тлі заворушень у Вашингтоні закликав до дотримання підсумків демократичних виборів в США.

22:47 Поліція та спецназ намагається взяти ситуацію під контроль. Трамп закликає зберігати мир, поважати закон і ніякого насильства. Також він наказав ввести в Вашингтон Національну гвардію.

22:40 Дівчину було поранено в будівлі Капітолія, коли натовп протестувальників штурмував будівлю.

Віце-президент Майк Пенс заявив, що засідання може затягнутися на багато годин. Однак воно було перервано у зв'язку з запереченнями республіканців.

Зрештою прихильники Трампа увірвалися в будівлю конгресу і оточили зал засідань. Дебати в конгресі, присвячені підведенню підсумків президентських виборів, були перервані близько 14:15 за місцевим часом.


Поліцейські передали екстрене повідомлення для тих, знаходиться в Капітолії: "Через внутрішню загрозу в будівлі сховайтеся в найближчому офісі і зберігайте тишу". Повідомляється про евакуацію співробітників з Капітолію. Віце-президента Майка Пенса вивели із залу Сенату, дебати між сенаторами довелося припинити.


Демонстранти, які виступають за Трампа, прорвали барикади навколишні Капітолій. Поліція бігала по коридорах і просила людей відійти від вікон.

Поліцейський на третьому поверсі почав кричати, що протестуючі проникли в будівлю і що люди повинні сховатися. Сенатори замкнулися в своїй палаті на другому поверсі будівлі Капітолію, а протестувальники в капелюхах Трампа "Зробимо Америку знову великою" і з прапорами підійшли до дверей залу.


"Негайно шукайте притулок в найближчому офісі", - прозвучало оголошення по гучномовцю Капітолію, в якому людям також пропонувалося замикати двері.

Протестуювальники вже проникли на третій поверх. Один з охоронців, якому вони залили обличчя перцевим газом, розповів, що не впевнений, чи є в учасників заворушень зброя, але зазначив, що у них багато перцевого спрею від ведмедів, і "багато гострих предметів".

Конгресмени спорудили барикаду з піаніно.

Поліція вже почала затримання.

Як повідомляв "Апостроф", демократична партія США, лідером якої є новообраний президент Джо Байден, здобуває перемогу на виборах в Сенат. У свою чергу Дональд Трамп заявив про фальсифікації.