RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

Це те, що потрібно зараз: Білий дім обґрунтував відправку України "слабих" ракетних систем

Американські реактивні системи залпового вогню, здатні бити на відстань до 80 км, це саме те, що зараз потрібно Києву під час нової фази війни в Україні.

Про це заступник радника національної безпеки Джон Файнер заявив американському телеканалу CNN.

"Ми намагалися дати українцям саме те, що, на нашу думку, їм потрібно було, щоб відбити напад Росії на їхню країну. Те, що працювало в перші дні, українці змогли виграти битву за Київ і відтіснити росіян від своєї столиці, зараз конфлікт перейшов в іншу фазу на півдні та сході країни", - сказав представник Білого дому.

За словами Файнера, нова зброя збільшить можливості ЗСУ і "дасть їм можливість точно завдавати ударів по російських цілях на полі бою".

Як повідомляє CNN, адміністрація Байдена надішле Україні високомобільні артилерійські ракетні системи американського виробництва HIMARS. Вони будуть оснащені боєприпасами, які дозволять Україні запускати ракети на відстані близько 80 км. Це набагато менше, аніж максимальна дальність систем (близько 300 км), але набагато більше за все, що Україна отримала на сьогодні.

"Ми вважаємо, що це дійсно відповідає їхнім (ЗСУ) потребам", - сказав Файнер, коли у нього запитали про запит України щодо систем більшої дальності.

Він додав, що США попросили Україну запевнити, що HIMARS не будуть використані для завдавання ударів усередині Росії, а будуть застосовуватися тільки для захисту української території.

Файнер також відреагував на реакцію Росії, що дії США нібито підливають олії у вогонь.

“Росія накликала це на себе, розпочавши вторгнення в суверенну країну зі своєї території. Таким чином, ми були дуже зрозумілі та прозорі щодо того, що ми збираємося робити. Це було ефективно для українців і досі, і ми продовжуватимемо", - сказав він.

Нагадаємо, в Росії чекають ударів реактивних систем НАТО: штаби окупантів переводять подалі від кордонів України.