RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

У Туреччині почалося голосування на референдумі щодо розширення повноважень Ердогана

У Туреччині в неділю, 16 квітня, стартувало голосування на референдумі щодо конституційної реформи.

АР повідомляє, що перші дільниці для голосування вже відкриті.

Громадянам Туреччини пропонується підтримати зміну 18 статей Конституції. Головна реформа стосується переходу країни на президентську форму правління, що дозволить нині чинному главі держави Реджеп Тайїпу Ердогану залишитися при владі до 2029 року. Також він отримає можливість призначати віце-президентів, міністрів та інших високопосадовців.

Реформа передбачає скасування посади прем'єр-міністра. Його повноваження також перейдуть президенту.

Однією з пропозицій реформи є надання права оголошувати надзвичайне положення президенту, а затверджувати його рішення парламенту.

Розширяться повноваження турецького президента і на видання інших законів, які будуть вступати в силу без попереднього схвалення парламентом. Але вони можуть бути скасовані, якщо парламентарії не підтримають їх.

У випадку, якщо реформа буде підтримана громадянами, на півсотні людей збільшиться кількість депутатів парламенту – з 550 до 600. До того ж депутатами зможуть стати громадяни, яким виповнилося 18 років (зараз порогом є 25 років). Передбачається скасування перевиборів і введення системи "запасних" депутатів. Парламент обиратиметься на п'ять років, а президент не зможе обіймати цю посаду більше двох термінів поспіль.

Як повідомляв "Апостроф", напередодні референдуму у Стамбулі затримали 49 осіб за підозрою у підготовці теракту.