RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Китайські вчені попередили про можливу пандемію ще однієї вірусної хвороби

Два дослідники вірусу з Китаю Вейфен Ши і Джордж Гао припускають, що склад та історія штаму вірусу пташиного грипу H5N8 може викликати ще одну пандемію. Вони також рекомендують заходи безпеки після того, як в минулому році семеро російських сільськогосподарських робітників заразилися вірусом перехресного грипу.

Про це говориться в статті вчених «Перспективи», опублікованій в журналі Science.

Як відзначають Ши і Гао, новий штам вірусу грипу був вперше виявлений у качки в Китаї ще в 2010 році. До 2014 року в Японії та Південній Кореї були зафіксовані спалахи як серед домашніх, так і серед диких птахів. А до 2016 року його виявили у птахів в Індії, Росії, Монголії, США та деяких країнах Європи. До 2020 року спалахи були зареєстровані вже в 46 країнах.

Таким чином вчені вказують на те, що вірус може поширюватися дуже швидко.

Автори зазначають, що у заражених робочих з Росії не було ніяких симптомів (вони були протестовані з метою безпеки), і не було ніяких вказівок на те, що вірус передавався від однієї людини до іншої. Але для кроссинговеру вірусу зазвичай не потрібно багато часу, щоб адаптуватися і поширитися серед інших жертв.

Фахівці кажуть, що вірус виявився досить смертельним, з масовим вимиранням в багатьох спалахах. Російські робітники з пташиним грипом H5N8 пройшли випробування після того, як загинуло 101 000 курок.

Незважаючи на це, ще не пізно прийняти превентивні заходи, які можуть запобігти пандемії. Ши і Гао припускають, що пильний нагляд за фермами, живими ринками і дикими птахами, разом з впровадженням стандартних заходів інфекційного контролю - може сповільнити поширення вірусу, що дозволить фармацевтичним компаніям виграти час для розробки вакцини проти нього.

Нагадаємо, 20 лютого 2020 року в Росії семеро людей захворіли на новий різновид пташиного грипу, для кого він небезпечний.