RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Кабул оточений талібами - люди тікають з міста: відео зі столиці Афганістану

Жителі Кабула масово тікають з міста після інформації про те, що столиця Афганістану оточена бойовиками руху "Талібан".

Про це повідомляє ВВС.

У неділю вранці, 15 серпня, таліби підійшли впритул до Кабулу, який залишався єдиним великим містом Афганістану, підконтрольним регулярним військам. Керівництво "Талібан" запевнило, що процес передачі влади буде проходити мирно.

Але обіцянки талібів не заспокоїли жителів Кабула, які масово на автомобілях намагаються виїхати зі столиці. Великі черги вранці були зафіксовані біля відділень банків, оскільки люди захотіли зняти заощадження зі своїх банківських рахунків.

"Я у себе вдома і дивлюся на людей, які намагаються втекти. Я не знаю, куди вони збираються йти [...], всі ці сумки, які вони несуть ... Це жахливо", - розповіла афганський депутат Фарзана Кочай в коментарі журналістам.

Представник "Талібан" заявив, що після захоплення Кабула членам терористичного руху заборонять стріляти в повітря на честь здачі столиці Афганістану. Бійцям регулярних військ дозволять мирно повернутися додому, а поставки предметів першої необхідності, як запевняють таліби, які не будуть блокуватися.

Аеропорт Кабула залишається єдиним способом покинути Афганістан, а останній пункт пропуску на кордоні з Пакистаном був закритий після захоплення талібами.

"Деякі люди залишили машини з включеним запалюванням і пішли до аеропорту пішки", - розповів один з очевидців.

Рух "Талібан" дозволив іноземцям покинути територію Афганістану, або зареєструвати своє перебування у представників угруповання. Після інформації про те, що Кабул оточений талібами, США прискорили процес евакуації своєї дипломатичної місії, направивши до столиці Афганістану п'ять тисяч і військових.

Раніше ми розповідали, що "Талібан" оголосив про встановлення контролю над всією територією Афганістану.