RU  UA

Молитва в отруйних хмарах: в Індії люди змушені купатися у річці з токсинами

Священна вода в отруйних хмарах. Річка Ямуна в індійському штаті Нью-Делі вкрилася шаром токсичної піни. Місцеві кажуть, все через стічні води із незаконних підприємств. Натомість місцева влада переконує: проблема не у столиці, а у сусідніх штатах.

Про це йдеться у сюжеті Апостроф TV.

Токсична піна вкрила поверхню священної річки Ямуна в Індії саме під час релігійного свята. І люди змушені молитися у небезпечних хмарах.

“Вода надзвичайно брудна, але у нас небагато варіантів. Це ритуал - купатися у водоймі під час свята Чхат Пуджа . Для цього ми сюди і прийшли. Я сподіваюся, що уряд зверне увагу на цю проблему”, – розповіла місцева жителька Гунджан Деві.

За словами місцевих, отруйна піна на річці утворилася через незаконні викиди промислових відходів, зокрема, від підприємств столиці, які ніхто не контролює.

“Очисні споруди зливають сюди всі стоки із виробництв. Кожен може бачити стан Ямуни. Вода брудна. Ми вважаємо, що уряд має за це відповідати”, – зазначив активіст Варун Гулаті.

Активісти кажуть, що через виробництво джинсів сюди стікає маса забрудненої води. Натомість місцеві чиновники переконують – у столиці проблем немає.

“Вода стікає зі штатів Уттар-Прадеш та штату Хар’яна. Піна виникає через промислові відходи, мийні засоби та аміак. Підприємства з Нью-Делі тут ні до чого”, – розповів заступник голови з водопостачання у Нью-Делі Рахав Чадха.

Попри це, водойму пообіцяли очистити. Але така проблема у країні - не вперше. У 2020 році експерти фіксували критичний рівень зараження води в Ямуні. А вчені назвали Індію однією з найуразливіших для глобальної катастрофи країн. Експерти зазначають, що на деякі райони спека впливає набагато сильніше, ніж прогнозували.