RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Дуда висловився про вплив історії на відносини України і Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю одному з польських телеканалів сказав про те, що історичне минуле значно впливає на сучасні українсько-польські відносини.

Про це пише "Укрінформ".

Він розповів, що звертався до Петра Порошенка з проханням змінити закон, за яким воїни ОУН і УПА вважаються борцями за незалежність України і отримують відповідні почесті. На думку Дуди, це питання має значний вплив на відношення двох країн і прогнозує, що вони не будуть хорошими, поки це питання не буде остаточно вирішено.

Польський лідер додав, що його країна готова шанувати пам'ять багатьох українських героїв, але не погодиться прославляти особистостей, яких вважає злочинцями.

"Ми маємо право твердо вимагати, щоб було показано історичну правду, а історична правда означає абсолютний заборона на прославлення тих, хто був вбивцями", - сказав Дуда.

Між тим він додав, що в Україні є багато особистостей, яких шанують у Польщі. Такими поляки вважають українських захисників, які боронять країну на Донбасі і Героїв Небесної Сотні. "І це герої, яких ми готові вшановувати разом з вами – герої боротьби за суверенну Україну, яка буде дійсно вільною і незалежною від чужих впливів", - сказав Дуда.

Нагадаємо, у Польщі ОУН і УПА вважають відповідальними за вбивства поляків на Волині в 1943-1944 роках.

Як повідомляв "Апостроф", лідер правлячої партії Польщі "Право і Справедливість" Ярослав Качинський заявляв про те, що через статус ОУН і УПА, польсько-українські відносини знаходяться під питанням.