RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

У Польщі повністю зруйнували пам'ятник воїнам УПА: з'явилися фото

У Польщі на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля активісти польської націоналістичної організації "Національний рух" за підтримки місцевої влади розібрали надгробний пам'ятник воїнам УПА. Про це повідомляється у заяві Об'єднання українців в Польщі (ОУП), передає gordonua.com.

"Два роки тому це місце пам'яті було зруйновано невідомими вандалами, а нинішня акція здійснена "групою активістів", у ній участь взяв війт гміни Гміна Стубно, а патронат взяла на себе політична партія "Національний рух", - йдеться у заяві.

У ОУП підкреслили, що організатори провокації не приховують, що їх метою є перешкоджання заходам до 70-х роковин акції "Вісла", тобто депортації 140 тисяч українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ і захід.

В об'єднанні українців звернулися із закликом до прем'єра Беате Шидлов, щоб вона сприйняла цю справу "як пріоритетну для забезпечення громадського порядку в країні".

Крім того, в ОУП закликали польське суспільство не піддаватися на антиукраїнські провокації і не погоджуватися на "осквернення могил, розпалювання ненависті на національному ґрунті, а також приниження осіб інших національностей".

Глава громади Гміна Стубно Януш Слабіцький заявив Portal Przemyski, що пам'ятник усунуто в рамках громадської ініціативи, оскільки він "псував естетичний вигляд кладовища, був нестабільним, а тому небезпечним для оточуючих".

Нагадаємо, раніше міністри закордонних справ України і Польщі Павло Клімкін та Вітольд Ващиковський засудили акти вандалізму в Україні та Польщі, назвавши їх провокаціями Росії.