RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Хакери здійснили масштабні атаки на комп'ютери у Європі і Росії

Сьогодні, 12 травня, у різних точках світу хакери вивели з ладу сотні комп'ютерів та інших технічних пристроїв і надіслали вимогу про викуп. Найбільша кібератака обрушилася на установи в Великобританії, Іспанії, Португалії, Росії і, можливо, Румунії.

Так, у всій Великобританії піддалися кібератаці медичні установи, в результаті чого персонал клінік не міг отримати доступ до комп'ютерів і багато медустанов не могли приймати пацієнтів, які потребували невідкладної допомоги. Про це повідомляє The Guardian.

На пристроях, які хакери вивели з ладу, з'явилися повідомлення з вимогою викупу для відновлення роботи.

В Іспанії хакери атакували одну з найбільших телекоммунакційних компаній Telefonica і кілька інших організацій. Про це повідомляє The Local з посиланням на міністерство енергетики.

На заблокованих комп'ютерах з'явилися повідомлення з вимогою викупу. Telefonica заявила, що особисті дані клієнтів не постраждали, як і робота служб і операторів сотового зв'язку.

У Російській Федерації хакери атакували комп'ютерну мережу Міністерства внутрішніх справ Росії і Слідчого комітету, отримавши доступ до всієї секретної інформації відомств. Про це повідомляють Дни.ру.

Відомо, що комп'ютери поліцейських захищав антивірус "Касперський". Ймовірно, програма виявилася безсила перед вірусом WCry.

"Атаки зазнали комп'ютери по всій Росії. Вірус блокує екран комп'ютера і шифрує файли на жорсткому диску", - цитує "Газета.ru" своє джерело в силових структурах.

Крім того, хакери зламали і мережу російської компанії "Мегафон". За словами джерел, це була така ж атака, як і на лікарні Велікобрітаніію. Заражені комп'ютери виявилися заблоковані, на них з'явилися повідомлення з вимогою викупу.

У Португалії хакери здійснили атаку на сервери і пристрої телекомунікаційної компанії Portugal Telecom. При цьому офіційний представник компанії вже заявив, що на діяльності сервісів Portugal Telecom дії зловмисників не позначилися, передає Newsru.

Тим часом Румунська служба інформації повідомила, що Бухарест відбив спробу кібернетичної атаки проти румунського урядового установи.

У Румунії стверджують, що "швидше за все спроба була зроблена організацією, асоційованої з угрупованням кібернетичної злочинності APT28/Fancy Bear".

При цьому, за інформацією журналістів, в МЗС Румунії прийшов електронний лист із вкладенням, що містив шпигунську програму, яка встановлювалася на комп'ютері одержувача при відкритті вкладення.

Нагадаємо, раніше в Іспанії затримали російського хакера за втручання у вибори в США.