RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Стала відома дата сепаратистського референдуму в Каталонії

Прем'єр-міністр іспанської автономної області Каталонії Карлес Пучдемон заявив про рішення провести референдум про незалежність 1 жовтня поточного року.

Про це повідомляє російський ресурс РБК з посиланням на El Mundo.

Однак прем'єр Каталонії оголосив про референдум без узгодження з владою Іспанії, пише El Pais. Тому референдум може бути скасований, наприклад, Конституційним судом.

Перед учасниками референдуму буде поставлено питання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою з республіканською формою правління".

Пучдемон підкреслив, що "буде до останньої хвилини тримати двері відкритими" для переговорів з Мадридом, але не буде їх вести в односторонньому порядку.

Подібна ситуація склалася в Каталонії восени 2015 року. Тоді парламент Каталонії ухвалив резолюцію, яка проголосила "початок процесу створення незалежної держави з республіканської формою правління". Але через пару днів уряд Іспанії подала до Конституційного суду скаргу на дану резолюцію, а на початку грудня того ж року суд визнав резолюцію незаконною і анулював її.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Пучдемон заявляв про намір провести референдум про незалежність Каталонії і без згоди Мадрида.