RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

У Каталонії оголошений референдум про незалежність: названа дата і подробиці

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон підписав 6 вересня декрет про проведення в Каталонії 1 жовтня референдуму про незалежність.

Про це повідомляють іспанські ЗМІ.

Питання, який влада Каталонії збираються винести на референдум 1 жовтня, звучить так: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою з республіканською формою правління?". У разі позитивного рішення, Каталонія збирається оголосити про свою незалежність всього через дві доби після оголошення результатів.

Також, Пучдемон підписав закон про референдум, який раніше був прийнятий каталонським парламентом. У відповідь, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оголосив про бажання оскаржити прийняття закону в Конституційному суді, вже почавши процедуру.

У парламенті Каталонії закон прийняли голосами 72 депутатів з 135. Частина депутатів покинули будівлю парламенту в знак протесту.

Результати опитувань громадської думки демонструють приблизно рівні шанси на підтримку або заперечення незалежності на референдумі. Наряди іспанської цивільної гвардії вже почали обшукувати машини, які виїжджають з друкарень, в пошуках бюлетенів для голосування.

Як повідомляв "Апостроф", раніше уряд Іспанії заявив про свій намір блокувати референдум в Каталонії.