RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Влада Каталонії після референдуму зробила гучну заяву про відокремлення від Іспанії

Заступник голови Женералітата Каталонії Оріолі Жункерас заявив, що парламент автономного співтовариства в односторонньому порядку приймати рішення про незалежність регіону після проведення відповідного референдуму.

Про це повідомляє Lasexta, передає "112 Україна".

За словами Жункераса, результати референдуму поставили Каталонію на поріг незалежності.

"Громадяни заробили право на створення нової незалежної, демократичної, соціальної і правової республіки", - сказав він.

Також Жункерас підкреслив, що зараз визнання незалежності є ще більш виправданим після "репресій" Мадрида, тому "захистити" результати референдуму потрібно в парламенті Каталонії.

У свою чергу, глава Женералітата Карлес Пучдемон заявив, що Каталонія завоювала право на незалежність. Він назвав відбувся референдум, незважаючи на опір Мадрида.

"У цей день надії і страждань громадяни Каталонії завоювали право оголосити незалежна держава у вигляді республіки", - зазначив Пучдемон.

"У найближчі кілька днів мій уряд направить результати сьогоднішнього голосування в парламент Каталонії, який представляє суверенні права нашого народу, з тим, щоб він міг діяти згідно з законом про референдум", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заперечував, що у Каталонії пройшов референдум про незалежність, а також заявив, що більшість каталонців виступили проти відділення.