RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Болгарії розгорається скандал через відмову льотчиків використовувати російські винищувачі

Кілька болгарських льотчиків відмовилися сідати за штурвал російських винищувачів МіГ-29 під час навчальних польотів, за що зазнали критики з боку міністра оборони Красимира Каракаджанова.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Заступник міністра оборони Болгарії Атанас Запрянов зазначив, що льотчики відмовилися сідати за штурвали російських винищувачів, пославшись на проблеми з безпекою в старих літаках. При цьому міністр оборони Болгарії вважає, що за мотивами пілотів стоїть політика.

Каракаджанов заявив, що країна буде відновлювати всі свої МіГ-29 і близько 20 російських бомбардувальників Су-25.

Незважаючи на те, що Болгарія приєдналася до НАТО ще в 2004 році, велика частина авіаційної техніки країни є російською. У належному для польотів стані знаходяться 7 літаків МіГ-29.

Болгарія оголосила тендер на 770 мільйонів євро, щоб замінити їх на вісім нових винищувачів. Однак консервативний уряд прем'єр-міністра Бойко Борисова з травня протистоїть президенту Румену Радеву і опозиціонерам-соціалістам в питанні придбання нових літаків.

Тимчасовий уряд, призначений Радевим, вирішило, що Болгарія буде купувати літаки Gripen шведського виробництва. Але в червні парламентський комітет наклав вето на рішення і запропонував купити в Португалії старі американські винищувачі F-16 і літаки Eurofighter Typhoons.

Як повідомляв "Апостроф", в Болгарії зробили скандальну заяву з приводу скасування санкцій проти Росії.