RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Львів", "Тернопіль" і "Вільнюс": у Польщі прийняли неоднозначне рішення по назвам для своїх кораблів

Польська державна судноплавна компанія має намір присвоїти новим кораблях, які будуються на верфях в Китаї, назви міст, розташованих на території так званих "східних кресів" (землі, які раніше входили до складу Польщі).

Про це повідомляє Radio Szczecin з посиланням на менеджера держкомпанії "Польське морське пароплавство" Павла Бжезицького, передає "Європейська правда".

Перший з вказані кораблів буде називатися "Львів". Зазначається, що інші кораблі буду називатися "Вільнюс" та "Тернопіль".

"Ми змінюємо назви кораблів, які в основному вже готові і знаходяться на китайських верфях. Ми поступово відновлюємо назви. Для західної Польщі це хороші і ностальгічні назви. Тому ми хочемо, щоб кораблі мали назви колишніх польських міст на східних прикордонних землях ", - говорить Павло Бжезицький.

Всього на китайських верфях Польща замовила п'ять кораблів.

"Це політично нейтральний крок, оскільки протягом багатьох років один з наших кораблів називався "Львівські Орлята". І це нікому не заподіяв шкоди, тому з назвою "Львів", можливо, також проблем не буде", - вважає менеджер компанії "Польське морське пароплавство".

Польська сторона звертає увагу, що у флоті Німеччини довгий час знаходиться криголам "Штетин", який носить назву колишнього німецького, а нині польського міста Щецин.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Польща відмовилася передавати у нових паспортах Меморіал орлят у Львові і Святі ворота у Вільнюсі після протестів України і Литви.