RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Пучдемон зможе керувати Каталонією по Skype

Найбільші партії Каталонії пообіцяли підтримати переобрання Карлеса Пучдемона на посаду глави уряду, незважаючи на погрози Мадрида зберегти в такому випадку пряме управління.

Про це пише EUobserver.

Партії Junts per Catalunya (JxCat) і ERC, що виступають за незалежність Каталонії, заявили, що Пучдемон готується вже 31 січня бути обраним президентом регіону і виконувати свої майбутні обов'язки з Брюсселя - через відеозв'язок і онлайнові платформи, такі як Skype.

Заява партій прозвучала після того, як юристи парламенту Каталонії відкинули можливість принесення присяги Пучдемоном за допомогою відеозв'язку.

Це питання повинно стати основним на порядку денному 17 січня, коли депутати парламенту Каталонії зберуться на перше засідання після дострокових виборів.

Дві партії мають спільно 66 з 135 місць в регіональному парламенті, і можуть отримати підтримку ще чотирьох депутатів.

Однак правління сепаратистів у парламенті залежить від обраних депутатів, які перебувають під вартою або за кордоном, і які не зможуть проголосувати, поки з них не знімуть звинувачення або їх не замінять в партійному списку на інших депутатів.

Нагадаємо, 16 січня Пучдемон присягнув на вірність Конституції Іспанії та статуту регіону, щоб отримати мандат депутата регіонального парламенту.

Згідно з процедурою, для отримання мандата майбутній депутат повинен надати підтвердження того, що він обраний виборцями, декларацію про майно та письмову заяву з обіцянкою дотримуватися Конституції і регіональний статуту Каталонії.

Тобто особиста присутність Пучдемона, який знаходиться в Бельгії, для отримання мандата було не обов'язковим.

Раніше "Апостроф" писав про те, що більшість в парламенті Каталонії здобули прихильники незалежності.