RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У Британії заговорили про "раптовий" і "непередбачений" конфлікт з Росією

Росія є найбільшою загрозою безпеці Великобританії з часів холодної війни, і її агресія може проявитися раніше, ніж прийнято думати в Лондоні.

Про це під час лекції в Королівському Об'єднаному інституті оборонних досліджень заявив начальник Генерального штабу Великобританії генерал Нік Картер, передає LIGA.net.

"Це не криза, а серія криз, з якими ми стикаємося, це стратегічний виклик, що вимагає не менш стратегічного відповіді", - зазначив генерал.

Він підкреслив, що військовий конфлікт НАТО з Росією може початися "раптово і непередбачувано". За словами генерала, основною зброєю цієї війни можуть стати кібератаки, точкові вбивства, фейкові новини, пропаганда, корупція і залякування військовою силою.

Начальник Генштабу Великобританії звернув увагу, що РФ представляє собою "найбільш комплексний і серйозний виклик безпеки, з яким ми стикалися з закінчення холодної війни", і Захід повинен провести логічний ланцюжок подій останніх років, пов'язаних з агресією Кремля, трохи далі, щоб зрозуміти, що більше немає чітких станів війни і миру, а є "ряд перехідних станів між ними".

"Ризик, з яким ми зіткнулися... скоріше схожий на хронічну інфекційну хворобу, яка буде з'їдати нас, в результаті чого наша здатність (проти)діяти буде помітно обмежена - і ми будемо переможеними в цій битві", - говорить Картер.

Він провів паралелі між сьогоднішньою ситуацією, коли в Москві переживають про досягнення Заходом серйозного технологічного переваги незабаром, і ситуацією в 1912 році, коли в Російській імперії заявляли, що "краще атакувати зараз, тому що до 1925 року Росія надто слабка порівняно з модернізованою Німеччиною". Картер додав, що Японія зробила аналогічні висновки у 1941 році, коли атакувала США.

"Росія може почати війну раніше, ніж ми очікуємо, і набагато раніше, ніж нам би було "зручно" в нинішніх обставинах. Швидше за все, вони постараються... підірвати довіру до НАТО. "Розділяй і володарюй" - таке їхнє завдання, і як раз наш міжнародний порядок призначений для запобігання цих дій", - заявив глава Генштабу Великобританії.

Він зазначив, що війна РФ проти Заходу розпочнеться "не з маленьких зелених чоловічків, а з того, чого ми не очікуємо".

"Нам не варто розробляти шаблон протидії на основі того, що ми вже бачили", - вважає генерал.

Як повідомляв "Апостроф", Нік Картер закликав не скорочувати витрати на оборону Великобританії на тлі агресії Росії.