RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Перевага втрачається: у США вказали на значні проблеми в обороні НАТО перед загрозою РФ

За останній час Росія розгорнула на своїх західних кордонах значні сили, які перевершують армії Польщі і країн Балтії разом узятих.

Про це йдеться в дослідженні відомого американського "мозкового центру" RAND.

Основні положення даного дослідження наступні:

1. В роки після холодної війни сили США незначно скоротилися, у той час як російські війська зазнали серйозне загальне зниження. З 2008 року Росія припинила скорочення своїх збройних сил і продовжує розширювати і вдосконалювати свої можливості для широкомасштабних конвенціальних військових дій.

2. Росія зберегла об'єднані збройні сили, які роблять ставку на мобільність, вогневу міць і навчання для проведення великомасштабних операцій, зміцнюючи здатність Росії брати участь у військових конфліктах поблизу свого кордону.

3. Модернізація російських збройних сил за останнє десятиліття скоротила якісний і технологічний розрив між Росією і НАТО. Зокрема, Росія розгортає свої війська на західній частині країни, створює сили підвищеної готовності і набуває цінний бойовий досвід в Україні та Сирії.

4. Члени НАТО в регіоні Балтійського моря - Естонія, Латвія, Литва і Польща – разом мають набагато менше сухопутних військ, ніж ті, що дислокуються у Західному військовому окрузі Росії.

5. У разі наземного нападу на члена НАТО в Балтійському регіоні Росія протягом перших днів і тижнів своєї кампанії мала б суттєве тимчасове і дистанційне перевагу, оскільки має кращі початкові позиції та здатність посилювати наземні і повітряні сили військами з інших регіонів РФ.

Зокрема, у Західному військовому окрузі РФ дислокуються 78 тисяч військовослужбовців, тоді як в Балтійському регіоні – трохи менше 32 тисяч солдатів НАТО. Також Росія в Західному військовому окрузі розгорнула 757 танків, тоді як в Балтійському регіоні дислокуються 129 танків НАТО.

В цілому НАТО має значну перевагу військової авіації: 5475 літака проти 1251 літак ЗС РФ. Однак підкреслюється, що Росія має інтегровану систему ППО, що ставить під високий ризик використання НАТО винищувачів четвертого покоління.

Як повідомляв "Апостроф", корпорація RAND в одному зі своїх досліджень писала, що Росія має намір використовувати свої війська, насамперед, для захисту власної території і розуміє невигідні для себе наслідки військового конфлікту з НАТО.