RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Друзі Путіна здобули перемогу на виборах в Італії: результати голосування

У неділю, 4 березня, в Італії пройшли парламентські вибори, на яких більшу частину голосів отримали євроскептики, популісти і дружні Росії праві.

Про результати голосування після підрахунку 99% голосів повідомляє The Guardian.

Серед окремих партій найбільше голосів набрав популістський "Рух п'яти звед", заснований коміком Беппе Грілло. Вони набрали 32,22%. "П'ять зірок" відомі своїм євроскептицизмом і антимігрантські настроями. Також вони заявляли про необхідність зняття санкцій з Росії.

Однак коаліція кількох право-центристських партій в сумі набрала більше - 35,98%. У цій коаліції лідирує ультраправа партія "Ліга Півночі" (17.69%), яка раніше висловлювала сепаратистські настрої щодо відділення півночі Італії від решти частини країни, проте пізніше перейшла на більш широкі націоналістичні теми. Також в цій коаліції партія "Вперед Італія" (13,94%) колишнього прем'єр-міністра Сільвіо Берлусконі, старого товариша президента РФ Володимира Путіна, і інша ультраправа партія "Брати Італії" (4,35%).

Правляча ліво-центристська "Демократична партія" набрала всього 18,9%. Глава партії Маттео Ренці вже визнав поразку і заявив про те, що його партія не буде брати участь в коаліціях з екстремістами і популістами. Він збирається йти в опозицію

"Італійський народ попросив нас бути в опозиції і саме туди ми і підемо", - сказав Ренці.

На даний момент невідомо, в якому форматі буде створена коаліція. Жодна політична сила не отримала достатньо голосів для формування уряду.

Нагадаємо, санкційного російського політика Володимира Джабарова не пустили в Італію. Він повинен був спостерігати за ходом парламентських виборів в Італії, але МЗС країни відмовив у видачі візи.