RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

У 2018 році через скандал не вручатимуть Нобелівську премію з літератури: всі подробиці

Нобелівський комітет оголосив про те, що через скандал в Шведській академії, що відповідає за вибір номінантів, не вручатиме премію з літератури в 2018 році.

Про це повідомляє Reuters.

У 2019 вручення Нобелівської премії по літературі буде відновлено.

Скандал виник через звинувачення Жана-Клода Арно, чоловіка одного з членів академії поетеси Катаріни Фростенсон, в сексуальних домаганнях і розголошенні імен майбутніх лауретів премії.

Арно, який, як наголошується, був центральною фігурою культурного життя Швеції і був арт-директором стокгольмського літературного клубу "Forum", мав серйозні зв'язки зі шведською академією і міг мати інформацію про майбутніх лауретів Нобелівської премії з літератури. Однак, чи призвели дії Арно до якихось серйозних наслідків, неясно; адвокат фотографа заперечує, що той комусь говорив імена переможців.

Крім того, Арно звинуватили в сексуальних домаганнях ряд жінок, в тому числі члени шведської академії. За словами постійного секретаря організації Сари Даніус, на засіданні з'ясувалося, що "члени академії, їх дочки, дружини і співробітники канцелярії" стикалися з неналежною поведінкою Арно - в тому числі і сама Даніус.

В результаті голосування за виключення дружини Арно, Катаріни Фростенсон, зі складу академії, серед інших її членів стався розкол. Вісім людей, більшість академіків, проголосували проти виключення, після чого троє інших членів заявили про те, що залишають організацію. Пізніше, в квітні 2018 року, про свою відставку повідомила і секретар Сара Даніус.

Нагадаємо, раніше, в 2017 році, лауреатом Нобелівської премії з літератури став британський письменник японського походження Кадзуо Ісігуро.