RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Отруєння Скрипаля: розкрито нові подробиці про координатора з розвідки РФ

Співробітник ГРУ Денис Сергєєв (агентурне ім'я Сергій Федотов), якого називають третім росіянином, причетним до отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля в Солсбері, був керівником операції з Лондона і постійно вів звіт перед куратором з Москви.

Про це йдеться в дослідженні The Insider і Bellingcat.

Так, журналісти з'ясували, що за два дні до отруєння Скрипалів, 1 березня 2018 року, після короткої розмови по телефону з якимось "Тимуром Агафоновим" ГРУшник забронював квиток на найближчий рейс до Лондона.

Вже на наступний ранок, перед вильотом, Сергєєв розмовляв з якоюсь людиною і розмовляв з нею 3 хвилини. У найближчі дні він тримав постійний зв'язок з цим абонентом. У базі даних абонентів цей номер значиться як "незареєстрований", при тому, що подібної практики в Росії немає, адже всі російські сім-карти реєструються тільки на людей з конкретними паспортними даними.

Вже 2 березня Сергєєв прибув в Лондон і відразу отзвонился нікому "Аміру". Перебуваючи вже в Великобританії, він розмовляв тільки з цим абонентом.

З цього моменту Сергєєв вів активну переписку, в основному використовуючи захищені месенджери. Судячи з розміру одержуваних їм файлів, це були в основному фотографії. У цей день він ще двічі телефонував "Аміру" - через годину після заселення і ввечері, в районі 20:49, причому дзвінок тривав майже 9 хвилин. Цей дзвінок відбувався приблизно через годину після того, як двоє співробітників ГРУ під іменами Руслан Бошіров і Олександр Петров (справжні імена Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін) заселилися в лондонський готель.

На наступний день, після чергової розмови з "Аміром", Сергєєв, Чепіга і Мишкін, ймовірно, зустрілися в районі Oxford circus. В той день Сергєєв ще тричі розмовляв з "Аміром". Останні 2 рази - відразу після того, як Бошіров і Петров повернулися з першої поїздки в Солсбері.

У день отруєння, 4 березня, Сергєєв протягом хвилини розмовляв з "Аміром", після чого о 10:20 отримав або відправив файл розміром близько 8 мб (швидше за все, це фотографія). Рівно о цей час Мишкін і Чепіга виїхали в Солсбері, озброєні отрутою у флакончику від духів "Ніна Річі". Через кілька годин, знову після розмови з "Аміром", Сергєєв вилетів до Москви.

Крім цього, джерела програми BBC Newsnightу стверджують, що Сергєєв служить в ранзі генерал-майора, що підтверджує висновки The Insider і Bellingcat про те, що він керував діями Чепіги та Мішкина.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилися подробиці про долю родини Скрипалів.