RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У Німеччині бойовик з Донбасу відбувся переляком в суді: подробиці

У середу, 10 липня, суд в Дортмунді, Німеччина, засудив вихідця з Киргизстану з німецьким паспортом, Алекса Д., до двох років умовно за участь у війні на Донбасі на боці бойовиків.

Про це повідомляє DW.

Як зазначається, громадянина Німеччини затримали в 2016 році, після того як він повернувся з Донбасу. Його звинувачували в найманстві, забороненому законами держави, проте з огляду на визнання обвинуваченим своєї провини, суд дав йому умовний термін. Від повноцінного ув'язнення Алекса врятувало те, що прокурорам не вистачило доказів для підтвердження його безпосередньої участі у воєнних діях.

"На фотографіях ми бачимо обвинуваченого зі снайперською гвинтівкою. Він каже, що тільки охороняв лікарню. Снайперська гвинтівка для цього не потрібна", - заявив прокурор у цій справі Крістоф Кестер (Christoph Köster) в заключній промові.

Уже після судового засідання прокурор сказав журналістам, що такі відмовки йому доводилося чути раніше на подібних процесах: найманці "Ісламської держави", які повернулися з Сирії, теж стверджують, що на фронт не йшли, а лише "допомагали в господарстві" і "мили туалети" .

Алекс Д. стверджує, що поїхав воювати, маючи найкращі мотиви - не міг дивитися на страждання дітей. Скільки страждань завдав дітям він сам, невідомо, але суд поставився до слів бездітного підсудного серйозно і зобов'язав його пожертвувати 800 євро на користь гуманітарної організації, що допомагає дітям в біді.

Як зазначається, Алекс Д. народився в 1975 році в столиці сучасного Киргизстану, Бішкеку (тодішньому Фрунзе). Його батьки переїхали до Німеччини в 1995 році, сам він - в 2001. Німецьку мову він знав погано, на роботу влаштуватися не міг, за власним зізнанням запив, почав вживати наркотики, "і всяке таке інше". На його рахунку в Німеччині - згвалтування, побиття і вимагання.

У серпні 2014 року він через Росію відправився на схід України. Конфлікт, який там почався, Алекс, чий батько - українець, "взяв близько до серця" і "вважав своїм громадянським обов'язком допомогти". На Донбасі найманець приєднався до бригади "Кальміус". Це формування сепаратистів брало участь в найбільших бойових зіткненнях на Донбасі: битві за Іловайськ влітку 2014 року і за Дебальцеве взимку 2015 року. За словами Алекса, те, що він побачив в зоні конфлікту, "неможливо уявити тим, хто живе мирним життям".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", прихильники бойовиків так званих ДНР-ЛНР збирають в мережі допомогу для чергового "кинутого" найманця з Сербії, Славіши Мітровіча.