RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Помер Жак Ширак: фото і біографія відомого політика

У Франції у віці 86 років помер колишній президент країни і один з найвидатніших французьких політиків ХХ століття Жак Ширак.

Про це повідомили провідні французські ЗМІ.

Він народився в Парижі 29 листопада 1932 в родині керівника авіакомпанії. Навчався в престижних ліцеях, отримав ступінь бакалавра, служив моряком на вугільному транспорті.

На початку 1950-х вступив в Комуністичну партію Франції і закінчив Паризький університет політичних досліджень. Потім записався в армію і побував на війні в Алжирі. Після того почав працювати в аудиторській палаті Парижа. У 1962 став начальником особового штабу прем'єр-міністра Франції Жоржа Помпіду, там же отримав прізвисько "Бульдозер".

Незабаром перейшов на посаду в Міністерстві соціальних справ. В ході молодіжних протестів 1968 роки зіграв одну з вирішальних ролей в укладення перемир'я між владою та активістами. Після цього отримав пост міністра сільського господарства. У 1974 році після обрання президентом Жискара д'Естена став главою Кабінету міністрів. З 1977 року почав готувати президентську кампанію і посів вакантну посаду мера Парижа. Пізніше вдруге обійняв посаду глави уряду, але провів ряд непопулярних реформ і втратив частину рейтингу.

Пост президента Франції Жак Ширак отримав лише в 1995 році. На посаді він став просувати соціальні програми, які привели до скорочення бюджету і страйків. У зовнішній політиці виступав за миротворчі ініціативи, критикував США, але намагався зблизитися з НАТО. У 2002 році знову став главою держави, після цього уклав союз з президентом Росії Володимиром Путіним проти політики США і Великобританії.

У 2007 році заявив про відхід з політики і назвав своїм наступником Ніколя Саркозі.

Слід зазначити, що в 2005 році Жак Ширак переніс інсульт, йому встановили кардіостимулятор, і з тих пір він мав серйозні проблеми зі здоров'ям. Також щодо нього кілька разів відкривали розслідування про економічні злочини, але суд не зміг довести його провину.

Як повідомляв "Апостроф", в Парижі на 97-му році життя помер французький актор вірменського походження Шарль Жерар.