RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вандали в Польщі поглумилися над могилою воїнів УПА: фото

На горі Монастир біля села Верхрата в Підкарпатському воєводстві (Польща) невідомі осквернили могилу воїнів Української повстанської армії (УПА).

Про це повідомляє газета українців в Польщі "Наше слово", опублікувавши фото меморіалу.

Про факт вандалізму стало відомо під час різдвяних свят від очевидця, який побував на горі. Він виявив, що меморіальна дошка на честь загиблих 2-3 березня 1945 року в бою з НКВД жителів навколишніх сіл, розбита на дрібні шматки і викинута в яму. Вишиті рушники, які прикрашали меморіал, вандали зірвали з дерев.

Так виглядала могила в листопаді 2019 року

Ця символічна могила є офіційним пам'ятником, який був встановлений в результаті діалогу Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва з представниками Об'єднання українців в Польщі та Всесвітнього об'єднання солдатів Армії крайової. На меморіальній плиті був надпис "Загинули в боротьбі за Україну", а також прізвища та дати народження 62-х похованих осіб, без військових звань і символіки.

Гранітну плиту на могилі воїнів УПА вперше пошкодили ще в 2015 році, тоді ж хрест на пам'ятнику був пофарбований в червоно-білі кольори польського прапора.

Об'єднання українців у Польщі засудило цей акт вандалізму в офіційній заяві.

Як повідомляв "Апостроф", в Сумах невідомі зламали хрест на могилі загиблого бійця АТО Олександра Глуходіда, сусідню могилу облили фарбою.