RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Прикидалися сантехниками: в Давосі розгорівся гучний скандал через російських "шпигунів"

Напередодні відкриття Всесвітнього економічного форуму в Давосі, який починається у вівторок, 21 січня, в Швейцарії згадали про затримання минулого літа двох росіян з дипломатичними паспортами, один з яких назвався сантехніком.

Про це повідомляє швейцарське видання Tages-Anzeiger.

Двоє російських громадян привернули увагу органів безпеки Швейцарії в серпні 2019 року. Коли їх затримала поліція кантону Граубюнден, росіяни пред'явили дипломатичні паспорти. При цьому один з них представився слюсарем-сантехніком. Цей факт підтвердила виданню керівник інформаційної служби поліції Аніта Сенті.

За даними поліції кантону, підозріла пара не була акредитована в Швейцарії в якості дипломатів. Однак, як стверджують джерела швейцарського видання, росіяни претендували на особливі права, а представники РФ погрожували дипломатичними наслідками в разі арешту.

Після того, як до інциденту підключили федеральну розвідувальну службу, затриманих росіян відпустили без заборони на в'їзд, їх шпигунська діяльність не була доведена. Деякий час підозрювані перебували під наглядом, але змогли безперешкодно покинути Швейцарію.

Прес-аташе російського посольства в Берні Станіслав Смирнов, коментуючи цю ситуацію, заявив, що люди, які отримують такі документи, "працюють не тільки в російському міністерстві закордонних справ".

Джерела видання припускають, що затримані могли завчасно готувати операцію із прослуховування і хакерської атаки під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Серед можливих об'єктів шпигунства видання називає постійного критика Кремля, американо-британського інвестора Білла Браудера, якого Росія оголосила в міжнародний розшук у справі про "створення злочинного співтовариства".

Як повідомляв "Апостроф", народні депутати України самостійно оплатять поїздку в швейцарський Давос.