RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Польща заборонила аборти: що говорять прихильники і противники скандального рішення

Конституційний суд Польщі ухвалив рішення, яке фактично забороняє проведення в країні абортів. Судді визнали неконституційним положення законодавства, яке дозволяло жінці перервати вагітність у випадку виявлення у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю.

Про це пише ВВС.

На цій підставі було зроблено 98% абортів, які легально провели в країні в минулому році.

Противники посилення законодавства заявляють, що наслідком такого рішення стане збільшення кількості нелегальних абортів, жертвами яких можуть стати тисячі польських жінок.

Прихильники фактичної заборони абортів - це представники правих і консервативних сил, які складають значну частину нинішнього польського уряду.

"Сьогодні в пам'ять про святого Івана Павла II на його Батьківщині цивілізація Життя торжествує над цивілізацією Смерті. 22 жовтня 2020 року увійде в історію. Ми закінчуємо з вбивством беззахисних, зі спадщиною тоталітарних режимів ХХ століття", - написав у Twitter депутат польського сейму Томаш Зімковський.

У противників рішення свої аргументи.

"Пекло для жінок. Ось що значить сьогоднішній вирок політизованого Конституційного суду", - написала віце-спікер Сейму Малгожата Кідава-Блонська.

Журналіст Вітольд Гловацький сказав, що після цього рішення, Польща стала "першим халіфатом Європи".

Під час засідання Конституційного суду біля його будинку проходили відразу дві акції. Десятки поліцейських намагалися розвести супротивників абортів і прихильників лібералізації законодавства. Час від часу між активістами відбувались сутички.

За даними міністерства охорони здоров'я Польщі, в 2019 році в країні провели 1116 операцій зі штучного переривання вагітності. За неофіційними даними, кількість нелегальних операцій і абортів, які польки провели за межами країни, може бути в десятки разів більше.

Як повідомляв "Апостроф", в Одеській області жінка загинула страшною смертю, спробувавши позбутися дитини на пізньому терміні вагітності.