RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

На вулиці вивели військових: що відбувається у Відні після страшного теракту, фото і відео

У столиці Австрії місті Відні, де 2 листопада сталася стрілянина на вулицях міста відразу в декількох місцях, поліція затримала деяких з терористів, одного з нападників досі розшукують.

Про це повідомляє видання Kronen Zeitung.

Що відомо про нападників

За даними ЗМІ, зловмисників було не менше шести. У ЗМІ з'явилися кадри затримання чотирьох підозрюваних. Одного бойовика поліція застрелила при затриманні. Як мінімум, ще один перебуває на волі, його розшукують. Влада закликає жителів столиці не виходити з дому, поки йдуть його пошуки.

За словами австрійського канцлера Себастьяна Курца, нападники були "дуже добре оснащені" автоматичною зброєю і "професійно підготовлені". В результаті нападу загинули щонайменше двоє перехожих - жінка і чоловік. Як мінімум 15 людей постраждали.

Антисемітський слід

Стрілянина сталася біля головної синагоги Відня, храму Сейтенштеттенгассе, в жвавому районі, наповненому кафе і ресторанами. Інциденти сталися близько 20:00 за місцевим часом, коли міські бари і ресторани були переповнені, а люди сиділи на вулиці через теплу погоду, насолоджуючись останніми кількома годинами "свободи" перед початком обмежувальних заходів у зв'язку з карантином.

Австрійські чиновники кваліфікували цей інцидент як теракт. Щодо мотиву нападу точних відомостей немає. Одако, австрійський канцлер Курц сказав, що "антисемітський мотив не може бути виключений" через близькість нападу в синагогу.

Глава єврейської громади Відня Оскар Дойч, глава єврейської громади Відня, заявив в своєму твіті, що незрозуміло, чи була синагога метою, оскільки на момент стрілянини вона була закрита. За його словами, всі єврейські установи, включаючи школи і кошерні ресторани у вівторок, 3 листопада, будуть під охороною.

Реакція політиків

Європейські лідери рішуче засудили стрілянину в столиці Австрії, яка сталася незадовго після інцидентів в Франції.

"Після Франції ця дружня країна піддається нападу", - заявив президент Франції Еммануель Макрона в Twitter.

Інші лідери поділилися заявами, в яких висловлюють свій шок і співчуття. Серед них - прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте і прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

Президент України Володимир Зеленський також висловив підтримку Австрії і постраждалим в результаті теракту в Відні.

"У цей час випробувань Україна з Австрією. Співчуваю постраждалим в результаті жахливої терористичної атаки в Відні", - написав Зеленський в Twitter.

Як повідомляв "Апостроф", в понеділок увечері, 26 жовтня, в турецькому місті Хатай стався теракт.