RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

В ЄС готуються ввести нові санкції проти Росії: що відбувається

В Євросоюзі вперше можуть ввести санкції проти Росії та Китаю за поширення фейків, які мали покращити імідж цих країн у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції.

Проект документу, що підтверджує такі наміри, опинився в розпорядженні "Радіо Свобода".

У Плані дій щодо європейської демократії, який підготувала Єврокомісія, зокрема говориться, що дезінформація може стати зброєю і підкреслюється, що Росія і Китай раніше брали участь в поширенні фейків про COVID-19 в Євросоюзі і в усьому світі, щоб "поліпшити свій власний імідж" .

Також в документі наводиться інформація про те, що оперативна група East StratCom виявила понад 500 прикладів російської дезінформації про COVID-19 цього року і понад 10 000 прикладів фейків Кремля з початку моніторингу в 2015 році.

У Плані дій щодо європейської демократії підкреслюють, що Євросоюз зобов'язаний більш системно використовувати весь спектр інструментів в боротьбі з іноземним втручанням.

"Можливі способи реалізації цього варіюються від публічного виявлення часто використовуваних методів (щоб зробити їх непридатними для експлуатації) до накладення санкцій після повторних порушень", - йдеться в документі.

Зокрема, Єврокомісія пропонує посилити правила ЄС для онлайн-платформ, які можуть використовувати для поширення фейків.

Як повідомляв "Апостроф", державна прикордонна служба заборонила на 3 роки в'їзд на територію України оператору російського пропагандистського телеканалу RТ, який намагався потрапити на територію України.