RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Знайдено десятки таборів армії Стародавнього Риму - вони проливають світло на завоювання Іспанії: фото

Вчені за допомогою технології дистанційного зондування виявили в Іспанії 66 об'єктів армії Стародавнього Риму. Це дозволило більше дізнатися про один з найбільш сумно відомих конфліктів імперії.

Фахівці проаналізували аерофотозйомку і супутникові знімки, створили тривимірні моделі місцевості з даних LiDAR і використовували дрони для створення докладних карт ділянок. У роботі брали участь Іспанська національний географічний інститут (IGN) і геопорталів, такі як Google Earth або Bing Maps. Позиціонування дозволило провести польові роботи, повідомляє phys.org.

Аналіз 66 таборів показує, що в процесі 200-річного завоювання Піренейського півостріва римська армія мала більшу присутність в регіоні, ніж вважалося раніше.

Виявлення таборів різного розміру, які використовуються для тренувань і укриттів, дозволило експертам скласти карту того, як солдати атакували корінні народи з різних напрямків, і дізнатися більше про сліди римської військової присутності на північній околиці басейну річки Дуеро - провінції Леон, Паленсія, Бургос і Кантабрія.

Об'єднання різних зображень, отриманих за допомогою дистанційного зондування, і польових досліджень показує форму периметра тимчасових римських військових таборів, часто прямокутну, як у гральної карти.

Виявлені об'єкти розташовані біля підніжжя Кантабрийских гір, де в кінці I століття до нашої ери був зосереджений конфлікт між римлянами і тубільцями.

Той факт, що в цьому районі було так багато армійських таборів, показує величезну матеріально-технічну підтримку, яка дозволила солдатам захопити цей регіон. У деяких таборах солдати могли жити тижні або місяці. Метою римської армії було розширення імперії і можливість експлуатації природних ресурсів, таких як олово і золото.

Більшість цих римських військових об'єктів були розташовані в безпосередній близькості від пізніших важливих римських міст.

Нагадаємо, завоювання Піренейського півострова почалося з захоплення карфагенських територій на півдні та сході в 206 році до нашої ери під час Другої Пунічної війни. Поступово контроль був поширений на більшу частину півострова. Повністю завоювання завершилося при першому римському імператорі Августі в 19 році до нашої ери.

Як повідомляв "Апостроф", у Сербії поблизу вугільної шахти археологи виявили добре збережені залишки штабу давньоримського легіону.