RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

У Європі введуть єдиний сертифікат про вакцинацію від COVID-19: що це значить і до чого готуватися

В Європейському союзі планують ввести єдиний сертифікат про вакцинацію від COVID-19.

Як повідомляє DW, поки це буде лише медичний документ, але не виключено, що в подальшому він може стати умовою в'їзду на територію Євросоюзу.

Ввести єдиний для всього ЄС сертифікат про вакцинацію запропонував прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс. Його підтримали і інші країни Євросоюзу, які сильно залежать від туризму: Іспанія, Португалія, Мальта.

19 січня Єврокомісія заявила, що вже веде роботу з країнами ЄС над розробкою ваучера. Домовитися про загальний підхід вона планує до кінця січня.

Як розповів виданню високопоставлений чиновник ЄС на умовах анонімності, поки що практична користь сертифіката буде полягати в одному: людина, вакцинована, наприклад, в Бельгії, зможе підтвердити це, приїхавши в інші країни ЄС.

Як зазначила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен, на даний момент невідомо ані чи можуть щеплені люди заражати інших коронавірусом, ані скільки часу зберігається імунітет, набутий після вакцинації. Тому сертифікат про вакцинацію поки буде виключно медичним документом. Але є і політична причина цього.

"Як забезпечити дотримання прав тих, хто не отримав доступу до вакцини, і яку альтернативу запропонувати тим, у кого є поважні причини не робити щеплення ... Тому пізніше, коли прийде час, нам буде потрібна ґрунтовна дискусія, щоб держави ЄС прийшли до консенсусу про використання сертифіката", - додала фон дер Ляйен.

Таким чином, зараз лідери ЄС домовилися лише про те, що будуть співпрацювати з міжнародними організаціями в питанні сертифікатів. Однак високопоставлений чиновник Євросоюзу заявив виданню, що коли-небудь питання наявності сертифікату про вакцинацію як умови поїздок з третіх країн в ЄС і з ЄС до третіх країн буде піднято.

"Чи потрібен буде сертифікат для подорожей? Поки занадто рано обговорювати це. І тим більше занадто рано обговорювати це для громадян третіх країн, тому що є різні вакцини: китайські, російські. Це означає, що нам потрібні будуть дані про них для того, щоб ми їх визнали", - уточнив співрозмовник.

Про закупівлю вакцин і ковід-паспорти в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Ковід-паспорта для українців мають одну зрозумілу мету - Олег Мусій.