RU  UA  EN

Субота, 1 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 червня

Всі новини

Археологи знайшли загадкові поселення будівельників "польських пірамід" - їм понад 5 тис. років

У Польщі археологи виявили залишки поселень віком близько 5,5 тисячі років, в яких жили будівельники загадкових "польських пірамід".

Про це пише Nauka w Polsce.

Поселення були знайдені в історичному районі Куяви на півночі країни за допомогою лазерного сканування, безпілотних літальних апаратів та інших сучасних технологій. Раніше там були виявлені мегалітичні гробниці, так звані "польські піраміди" - поховальні споруди. Куявські гробниці були побудовані в четвертому тисячолітті до нашої ери.

Ці гробниці за формою нагадують витягнутий трикутник, оточений великими кам'яними блоками. Висота будівель становила три метри, а основи досягали від шести до 15 метрів. У довжину вони могли бути до 150 метрів. Як правило, це були поодинокі елітні поховання.

Як розповів керівник дослідницького проекту доктор Петро Папієрнік з Археологічного і етнографічного музею в Лодзі, було обстежено близько 160 квадратних кілометрів території навколо гробниць. Археологи знайшли понад 150 поселень того періоду, коли піраміди були створені.

"Все це дозволило з упевненістю встановити місця, де жили люди в той час, коли зводилися мегалітичні гробниці. Села були невеликими - в кожному з них проживало до 10 сімей. Ці поселення зазвичай займали площу 1-1,5 га. Середня площа будинків становила 25-35 квадратних метрів, в кожному з них жило по одній родині ", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше група польських археологів натрапила на південному сході країни на одне з найбільших мегалітичних кладовищ Східної Європи.