RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

З "ковід-паспортами" або без: чи відкриє Європа кордони для українців

Українцям не варто планувати поїздку до Європи цього літа, тому що отримати "ковідний паспорт" європейського зразка буде не просто.

Прощай, Європа: чи закриють "ковідні паспорти" в ЄС кордони для українців.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Турист зможе запросити зелений сертифікат у держави-члена ЄС, до якої направляється. Для цього треба буде надати особисту інформацію та докази вакцинації. Після цього приймаюча сторона буде вирішувати, видавати цифровий сертифікат чи ні.

Однак в цьому також є нюанси: час прийняття рішення країною ЄС, а також ліквідність вакцини, якою буде щеплений українець. Відзначимо, що препарат Covidshield не визнаний Євросоюзом.

Втім, Єврокомісія заявила, що українці зможуть перетинати кордон ЄС, якщо Україна буде видавати сертифікати відповідно до міжнародних стандартів. Однак поки в нашій країні вакцинація і "ковід-паспорти" знаходиться в зародковому стані.

Відомо, що "паспорти вакцинації" вже розробляються країнами ЄС, США, Швейцарією та Ізраїлем. Але Україна поки тільки планує розробити свою систему відповідної "паспортизації".

При цьому, в Україні щеплення від коронавірусу зробили лише 0,56% населення. А кампанія по вакцинації стартувала ще 20 лютого. З такими темпами для отримання колективного імунітету (потрібно вакцинувати 70% населення) пройдуть роки або десятиліття.

Як повідомляв "Апостроф", українська влада заявила про перспективи створення своїх сертифікатів. 29 березня президент Володимир Зеленський заявив про необхідність розробки в країні системи "паспортів вакцинації".