RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Вільнюс пригрозив Мінську, що буде силою повертати нелегальних мігрантів в Білорусь

Міністр внутрішніх справ Литви віддав наказ силою затримувати та повертати всіх нелегальних мігрантів у Білорусь, рекордна кількість яких зараз скупчилася на кордоні. Всі вони - громадяни Іраку.

Про це повідомляє портал Delfi.

За ніч 3 серпня прикордонники розвернули кілька груп нелегалів. Їм допомагала військова поліція і кінологи з собаками. В першу чергу, це "наказово-психологічні заходи", проте застосовувати силу дозволено. Введено режим надзвичайної ситуації, однак не факт, що він переросте в надзвичайну подію.

"Литва більше не може приймати постійно зростаючий потік біженців, крім того, нелегальний перетин кордону - це незаконна дія... На примусове повернення Ірак не погоджується. Угоди між ЄС та Іраком не працюють", - заявив віце-міністр внутрішніх справ Арнольдас Абрамавічюс.

Він додав, що НП можуть запровадити не через потік мігрантів, а через те, що їх ніде розміщувати.

Пізніше в Delfi повідомили, що білоруські прикордонники супроводжують мігрантів до самого кордону Литви.

"Колеги агентства Європейського Союзу з безпеки зовнішніх кордонів Frontex, які допомагають литовським прикордонникам, у неділю в Шальчінінкському районі при патрулюванні кордону на вертольоті зафіксували групу нелегалів, яких супроводжував відомчий автомобіль", - йдеться в повідомленні.

В цьому році з боку Білорусі кордон Литви перейшли понад 4000 мігрантів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Литві перехопили саморобний дрон, який переправляв через кордон з Білоруссю сигарети.