RU  UA

Сотні тисяч людей залишилися без світла: у Європі вирує потужний шторм, є загиблі

Повалені дерева та тисячі домівок без електрики – так потужний шторм "Арвен" атакував північ Іспанії. Напередодні він наробив лиха і біля берегів Великої Британії. Там шквальний вітер спричинив загибель щонайменше трьох людей.

Про це йдеться у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Північ Іспанії засипало снігом. Свої домівки люди взялися розчищати лопатами, а от автомобілісти до такої негоди були не готові. Деякі водії не впорались із кермуванням. Їхні легковики застрягли у снігових заметах.

Утім, найбільше перепало далекобійникам. Через сильні снігопади рятувальникам і поліцейським довелося перекривати рух транспорту на деяких ділянках дороги. А вантажним автомобілям заборонили рухатися по одній із головних автомагістралей. Десятки водіїв залишилися на автостанції чекати, коли розчистять сніг.

“Ми стоїмо вже тут більше 15 годин. Я не знаю, скільки доведеться чекати ще. Можливо, день, а можливо і більше. Бо ж за законом, ми можемо їхати з 10-ї години вечора, але зараз не дозволяє погода”, – розповідає далекобійник Августино Кардасо.

Побороти стихію намагаються сотні рятувальників. До робіт залучили 847 снігоочисних машин і використали понад 150 тисяч тонн піску та солі, щоб посипати сумішшю дороги. А втім, цього бракує, щоб впоратися із такою кількістю снігу.

“Їм зараз складно працювати, бо вони не встигають бути скрізь одночасно. Тому подекуди ми намагаємося їм допомагати”, – зазначає далекобійник Августино Кардасо.

На вихідних шторм “Арвен” дістався берегів Великої Британії. За словами синоптиків, "червоний" рівень небезпеки вже минув, утім, людей все одно закликали залишатися вдома і не сідати за кермо.

Шквальний вітер подекуди досягав швидкості понад 130 км/год. Він залишив без електрики десятки тисячі британських будинків, а також — повалив чимало дерева. Внаслідок негоди загинуло троє людей.

У Новому Уельсі призупинили більшість залізничних рейсів, а розкидане вітром сміття заблокувало деякі з головних доріг. Правоохоронці зафіксували десятки аварій і попереджають про можливе погіршення погодних умов. Очікується сильний вітер, сніг та ожеледиця.