RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Берлін влипнув у скандал через заборону української символіки на 8-9 травня

Влада Німеччини заборонила у Берліні російську та українську символіку на День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні через ймовірні провокації 8 та 9 травня. Посол України у ФРН Андрій Мельник закликає німецький уряд скасувати обмеження щодо української символіки. Він назвав це рішення "величезним скандалом" та "політичною катастрофою".

Про це він повідомив в інтерв'ю виданням групи RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Як зазначила сенаторка з питань внутрішніх справ, цифровізації та спорту в уряді Берліна Іріс Шпранґер, на ці дні діє заборона на будь-які дії, які можна інтерпретувати як підтримку вторгнення російських окупантів на територію України, а також символи російської агресії - літери "Z", "V" і георгіївську стрічку.

Але берлінська поліція додала, що на територіях меморіалів та пам'ятників 8 та 9 травня заборонять також й українську символіку. Український посол Андрій Мельник шокований таким рішенням.

"Ми шоковані тим, що берлінська поліція заборонила 8 та 9 травня носіння прапорів, пов'язаних з Україною. Це ляпас Україні та удар в обличчя українському народу... Те, що нести український прапор у Берліні буде заборонено так само як і російський, під яким вдень і вночі скоюють найгірші воєнні злочини проти українського цивільного населення і десятки тисяч українок і українців, жінок і дітей холоднокровно убивають, є великим скандалом", - наголосив він.

Мельник назвав обурливим те, що нація, яка стала жертвою, та винуватці у насильстві до цієї нації прирівнюються один до одного. Він закликає бургомістерку Берліна Франциску Ґіффай "негайно скасувати це сумнівне рішення".

Водночас, як передає Deutsche Welle, бургомістерка планує відвідати захід, організований Україною 8 травня.

"Сьогодні це не пам'ятна акція, а радше знак солідарності з українською громадою", - заявила вона.

В інтерв'ю виданню "Neue Osnabrücker Zeitung" міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер повідомив, що ніхто не має заявляти про солідарність зі злочинним режимом президента РФ Володимира Путіна. Він зазначив, що люди, які про це заявляють, повинні запитати себе, чи можна провести демонстрацію на підтримку України у Москві. Лінднер додав, що "це все пояснить".

"Мене шокує той факт, що в той час, як Росія веде війну в Європі, в день капітуляції нацистського режиму, прихильники Путіна зловживають цим днем", - розкритикував німецький міністр акції на підтримку РФ, які, як очікується, пройдуть під прикриттям річниці перемоги над нацизмом.

Нагадаємо, президенти України та Німеччини Володимир Зеленський та Франк-Вальтер Штайнмайєр провели телефонну розмову – сторони домовилися про постачання зброї нашій країні, у тому числі зенітних комплексів "Гепард" та гаубиць.