RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Гранати замість ракет: Німеччина урізала до мінімуму постачання зброї України

Німеччина вже понад 9 тижнів фактично не надає військову допомогу України та майже не постачає зброю, попри постійні заяви Олафа Шольца про протидію російський агресії.

Про це повідомляють у виданні Welt.

19 квітня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його країна не постачає важку зброю на потреби ЗСУ нібито через аналогічні дії США, Канади, Великобританії та Франції, хоча насправді вони надають військову підтримку Україні важким озброєнням.

Водночас Шольц регулярно повторював, що Німеччина допомагає Києву, зокрема, на на Всесвітньому економічному форумі в Давосі: "Путін піде на серйозні переговори про мир лише в тому випадку, якщо зрозуміє, що не може зламати обороноздатність України. Тому ми підтримуємо Україну".

На відміну від цих заяв, документи свідчать, що з кінця березня Німеччина практично не поставляла навіть легкої зброї. З 30 березня по 26 травня до України прибуло тільки дві партії озброєння від німців, серед якого 3000 протитанкових мін та 1600 спеціалізованих протитанкових мін спрямованої дії, вибухівку, ручні гранати, запчастини для кулеметів, радіоприймачі, "запальнички" та шнури, що детонують.

А останнє постачання зенітної та протитанкової зброї, за українськими даними, відбулося ще 25 березня, тобто понад два місяці тому. Тоді Німеччина надіслала 2000 ракет Panzerfaust 3 та 1500 зенітних ракет "Стріла".

Однак зараз ЗСУ потребують протикорабельних ракет типу "Гарпун", про що Україна повідомила в листі до Німеччині від 9 квітня та 1 травня.

У свою чергу німецька сторона - прессекретар Міноборони Німечиини - на запит видання Welt заявила, що "інформація про конкретні постачання зброї має відношення до безпеки та засекречена, тому я прошу вашого розуміння, що я не можу ні надати більш детальної інформації, ні підтвердити подробиці".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Німеччина вкотре ухвалила остаточне рішення щодо постачання зброї в Україну.