RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У сербському анклаві у Косові будують барикади та виють сирени: що відбувається на Балканах

На прикордонних пунктах сербського анклаву в Косово зводять барикади на тлі можливого збройного конфлікту в регіоні.

Про це пише місцеве видання Espreso.

За даними журналістів, барикади зводять на території прикордонного пункту Яріньє, розташованого в сербському анклаві в Косові. Це призвело до виникнення великих черг із автомобілів, які намагаються виїхати з регіону.

Правоохоронці Косова, у свою чергу, заблокували адміністративний перехід мостом Брнячко, через що було паралізовано рух транспортних засобів. Схожа ситуація на КПП Рудниця, де силовики пропускають автомобілі лише з косовськими номерами.

Ситуація на Балканах посилилася після того, як влада Косова анонсувала скасування визнання сербських документів з 1 серпня. Більше того, як пишуть місцеві ЗМІ, косоварські та сербські регулярні підрозділи починають стягувати військову техніку до адміністративних кордонів. На території анклаву в Косові, за даними журналістів, увімкнулися сирени повітряної тривоги.

На тлі можливого збройного конфлікту один із представників президентської партії Сербії заявив про необхідність проведення "денацифікації" населення на Балканах. За словами топ-функціонера прогресивної політсили Володимира Джукановича, офіційний Белград повинен розпочати військову операцію проти сусідньої держави.

"Мені здається, що Сербія буде змушена розпочати денацифікацію Балкан. Я хотів би помилятися", - написав політик у своєму мікроблозі Twitter.

Український військовий журналіст Андрій Цаплієнко підтвердив, що конфлікт на Балканах посилився після того, як влада Косова з 1 серпня визнає недійсними сербські документи.

"Армію Сербії приведено до підвищеної бойової готовності. Чути автоматні черги. Косоварські спецназівці прориваються через барикади в анклави з переважно сербським населенням", - написав Цаплієнко у своєму Telegram.


Сербські ЗМІ стверджують, що о 22.00 за київським часом очікується екстрене звернення президента країни Олександра Вучича до нації. Міністерство оборони Сербії, у свою чергу, спростовує інформацію про те, що підрозділи регулярної армії беруть участь у зіткненнях на кордоні з Косово.

Раніше ми розповідали, що візит глави МЗС РФ Сергія Лаврова до Сербії обернувся скандалом.