RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

"Президент, Європа та війна": у Франції показали кадри розмови Макрона із Зеленським 24 лютого

У Франції показали документальний фільм "Un président, l'europe et la guerre" ("Президент, Європа і війна"), де зафіксували дзвінок президента України Володимира Зеленського до французького колеги Еммануеля Макрона 24 лютого - на початку повномасштабної російсько-української війни.

Про це написали в Express.

На фрагменті відео чути, як президент Франції запитує Зеленського, чи дійсно Росія розпочала атаку на Київ.

"Всюди. І в Київ, і в Одесу. І з Білорусі. Отже, ми воюємо всюди на нашій території. Скрізь є війська. Ми не могли цього уявити - такого не було у 2014 році", - наголосив Зеленський.

У відповідь Макрон заявив, що "це тотальна війна". Після цього український президент закликав Еммануеля, європейських лідерів і главу Білого дому спільними зусиллями вплинути на Путіна.

"Отже, Я думаю, Еммануель, дуже важливо, щоб ви поговорили з Путіним і дуже важливо створити антивоєнну коаліцію. Ми впевнені, що європейські лідери і Байден можуть приєднатися, і вони дзвонять йому і скажуть: Стоп. Він зупиниться. Він вас послухає", - заявив Зеленський.

Відео розмови президентів стало фрагментом документального фільму "Un Président, l'europe et la guerre"("Президент, Європа і війна"), який з'явився на екранах ще 30 Червня.

Картину описали так: "1 січня 2022 року Франція приймає головування в Раді Європейського Союзу. Почавши свій термін, французький президент має намір разом зі своїми партнерами проштовхнути безліч реформ. Але війна в Україні (повномасштабне російське вторгнення в Україну, - ред.) змінює його плани. Приголомшена Європа повинна зіткнутися з найсерйознішою кризою з часів Другої світової війни".

Раніше "Апостроф повідомляв, що вперше за довгий час президент Франції Макрон і російський диктатор Путін зідзвонилися.