RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Майже 2 млн злотих доведеться повернути: що не так із біженцями у Польщі

Українцям доведеться повернути близько 2 млн злотих неправомірно нарахованих соціальних виплат, які біженці отримали у Польщі через заклад соціального страхування (ZUS).

Про це інформує видання Rzeczpospolita.

Український біженець, який хотів отримати допомогу у Польщі, не міг залишати країну більше, ніж на 30 днів, розповів речник ZUS Павел Жебровський.

Читайте: Діти мріють повернутися додому: рік війни українців у сусідній Польщі

Утім, існувала проблема у визначенні того, хто виїхав.

Але вже 28 січня набула чинності поправка до Закону про допомогу громадянам України у зв'язку з війною, яку розв’язала Росія. У ній йдеться, що виплата допомоги сім'ям громадян України, перебування яких у Польщі вважається легальним, підлягає припиненню, якщо одержувач допомоги або дитина, на яку призначено допомогу, виїжджає за межі Польщі.

Завдяки цій поправці, відомство отримало доступ до та до інформації Прикордонної служби про дати в'їзду та виїзду громадян України з території Польщі й було встановлено, що біженцям виплатили близько 2 млн злотих після того, як вони залишили межі країни, тому ці неправомірно отримані кошти хочуть повернути.

Протягом місяця, коли діяло нове положення Закону про допомогу, ZUS припинив виплату допомоги вже близько 3 200 громадянам України. І якщо ці особи повернуться до Польщі протягом 30 днів, рахуючи від дати виїзду, вони не втратять легального перебування в Польщі, а виплати будуть відновлені.

Нагадаємо, що з 1 березня у Польщі змінилися правила перебування для громадян з України, які знайшли там прихисток від війни.