RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Спецслужби РФ можуть бути причетні до блокування кордонів України - розслідування

Польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на польсько-українському кордоні, і вимагають "справедливої конкуренції", взаємодіють з особами, які мають зв'язки з РФ. Російський вплив встановлений і в рамках аналогічних заходів у Словаччині.

Про це пише Guildhall.

Організатором блокування кордону Польщі з Україною виступає польський громадянин Рафал Меклер, власник транспортної компанії Rafał Mekler Transport. Рафал Меклер є представником осередку проросійської партії "Конфедерація свободи та незалежності", що має зв'язки з Росією: лідер партії Януш Корвін-Мікке, виступав із закликами про визнання окупації Криму і сам відвідував анексований півострів у 2015, де зустрічався з керівником російської адміністрації. Криму Сергієм Аксьоновим.

"Конфедерація свободи та незалежності" пов'язана з іншою польською правою організацією "Всепольська молодь", що має зв'язки з Російським імперським рухом, який вербував терористів для "ЛДНР". Лідер списку "Конфедерації свободи та незалежності" під час виборчої кампанії у Польський Сейм 2023 Зіомовіт Пшебітковський - колишній лідер руху "Всепольська молодь". "Конфедерація свободи та незалежності" та "Всепольська молодь" проводять спільні заходи – наприклад, євроскептичний Марш суверенітету у 2019 році.

З початком вторгнення РФ в Україну, Rafał Mekler Transport та інші польські компанії (Kam-Trans, Jata-Trans, BOR-TOM, GLT POLSKA, KMS LOGISTYKA та PEO-TRANS) проводили акції з вимогами скасування антиросійських санкцій.

16 листопада на польському пункті пропуску "Корчова" відбулася зустріч організаторів акції із співзасновником партії "Конфедерація свободи та незалежності" та лідером "Конфедерації польської корони" Гжегожем Брауном. Браун був єдиним депутатом Сейму Польщі, який проголосував проти резолюції із засудженням щодо подій у Бучі. Він займає позицію проти українських мігрантів у Польщі і є автором слогану "зупинимо українізацію Польщі". У 2018 Браун провів у Москві зустріч з журналістом видання "Росія Сьогодні" Леонідом Свирідовим, який був депортований з Польщі за шпигунство на користь РФ. Браун бере участь у заходах із "Всепольською молоддю", яка пов'язана з воєнізованим праворадикальним угрупуванням Задружне коло, що співпрацює з неонацистським угрупуванням "Русів", що воює в лавах армії РФ.

Інший учасник акції на кордоні, власник PEO-Trans, громадянин республіки Білорусь – Віктор Гордеюк. Брат Гордеюка Андрій проходить службу у 38 окремій десантно-штурмовій бригаді армії Білорусі. Організаторами акції у Словаччині виступили представники організації "Союз автоперевізників Словаччини" (UNAS). Підтримала акцію праворадикальна партія "Наша Словаччина", яка виступає за "відновлення зв'язків" з РФ, лідер якої, словацький політик Маріан Котлеба, у 2014 році написала листа Януковичу, де порівняла Революцію Гідності з тероризмом.

Наразі на польсько-українському та словацько-українському кордонах перевізники продовжують блокувати пункти пропуску, вимагаючи повернення системи видачі дозволів українцям для роботи в ЄС, попри те, що Єврокомісія заявила, що виконання таких вимог не є юридично можливим.