RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

1 липня

Всі новини

У Франції стартували парламентські вибори

У неділю, 30 червня, у Франції стартували позачергові парламентські вибори, які вперше після окупації країни під час Другої світової війни можуть привести ультраправих до влади.

Про перебіг виборів пише RFI.

Повідомляється, що виборчі дільниці відкрилися по всій материковій частині Франції о 8:00 ранку (07:00 за київським часом) і закриються через 12 годин, одразу після чого з’являться результати ексзит-полів.

Колишній президент Ніколя Саркозі, лідер партії Зелених Марін Тондельє та колишній прем’єр-міністр і соратник Макрона Едуар Філіп були одними з перших високопоставлених політиків, які проголосували.

Вибори на 577 місць у Національних зборах проходять у два тури. Яким буде новий парламент, стане ясно після другого туру 7 липня.

Більшість опитувань показують, що ультраправі мають намір отримати найбільшу кількість місць у Національних зборах, нижній палаті парламенту, хоча залишається незрозумілим, чи зможе партія отримати повну більшість. Останні опитування громадської думки дали їм від 35 до 37 відсотків голосів проти 27,5-29 відсотків для лівого Нового народного фронту та 20-21 відсотка для центристського табору Макрона.

Якщо "Національне об'єднання" отримає абсолютну більшість, голова партії Джордан Барделла, 28-річний протеже Ле Пен без досвіду управління, може стати прем'єр-міністром.

Багато аналітиків кажуть, що Франція зіткнулася із завислим парламентом, що може призвести до глухого кута та політичної нестабільності.

Нагадаємо, рішення президента Франції Емануеля Макрона провести дострокові вибори було прийняте після того, як ультраправе "Національне об'єднання" показало високі результати на виборах до Європейського парламенту.