RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

18 вересня

Всі новини

ЄС покарав Угорщину через "українське питання"

Євросоюз у понеділок, 22 липня, позбавив Угорщину ролі господаря зустрічі міністрів закордонних справ ЄС через позицію Будапешта щодо війни в Україні.

Про це повідомляє Reuters.

Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що зустріч, запланована на кінець серпня в Будапешті, тепер відбудеться в Брюсселі після того, як угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан відвідав Москву та Пекін без підтримки ЄС, а його уряд назвав політику ЄС "провійськовою".

"Ми повинні подати сигнал, навіть якщо він є символічним", – сказав Боррель.

Він підкреслив, що Будапешт має називати "провійськовим" Володимира Путіна , а не Євросоюз: "Якщо ви хочете говорити про воєнну партію, говоріть про Путіна".

Передбачаючи цей крок перед його оголошенням, Сійярто назвав рішення Борреля "дитячим": "Я дійсно не хочу нікого ображати, але це, ймовірно, дискусія на рівні дитячого садка".

На зустрічі 22 липня багато міністрів закордонних справ ЄС висловили засудження позиції Будапешта безпосередньо своєму угорському колезі Петеру Сійярто. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що запропонував провести зустріч міністрів закордонних справ в Україні, але Угорщина проголосувала проти цієї пропозиції.

Нагадаємо, Віктор Орбан розпочав свою самопроголошену миротворчу місію лише за кілька днів після того, як Угорщина взяла на себе ротаційне головування в ЄС.

Як повідомляв "Апостроф", депутати Європарламенту вимагають від керівництва Євросоюзу позбавити Угорщину права голосу в ЄС.