RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

В МЗС Польщі згадали про "конституційний обов'язок" у питанні збиття російських ракет

Польща, як і країни, що межують з Україною, мають "конституційний обов'язок" щодо питання збиття російських ракет ще до того, як ті перетнуть їхній повітряний простір.

Про це пише Financial Times, посилаючись на міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського.

Сікорській зауважив, що Варшава повинна забезпечувати безпеку своїх громадян, навіть попри острах, що перехоплення ракет в повітряному просторі України може втягнути НАТО у війну.

Особисто він вважає, що коли ракети летять у бік Польщі, країна може законно здійснювати самозахист:

"Членство в НАТО не скасовує відповідальності кожної країни за захист власного повітряного простору - це наш власний конституційний обов'язок… Я особисто вважаю, що коли ворожі ракети прямують до нашого повітряного простору, це буде законною самообороною, тому що коли вони перетинають наш повітряний простір, ризик того, що уламки можуть когось поранити, є значним".

На його думку, збивати ракети краще на більшій висоті над територією України. Адже чим ближче ракета до цілі при перехопленні, тим більше, за його словами, зростає ризик потенційних жертв серед поляків.

Як повідомляв "Апостроф", відповідно до опитування, яке провів центр SW Research для Rzeczpospolita, 58,5% поляків підтримують збиття російських ракет і дронів, які порушують повітряний простір країни.