RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

Польща досі не виділила кошти на чеську ініціативу з купівлі боєприпасів Україні

Польща, попри свої обіцянки доєднатись до чеської ініціативи із закупівлі для України артилерійських снарядів, нібито є єдиною країною, яка так і не виділила кошти. Натомість Німеччина інвестувала у закупівлю боєприпасів для ЗСУ найбільше.

Про це йдеться у матеріалі польського видання Gazeta Wyborcza.

Зазначають, що Польща ніби як єдина країна, яка не виділила кошти на закупівлю боєприпасів для України. У матеріалі пишуть, що станом на серпень до ініціативи Чехії приєдналися 18 країн. Найбільшу суму та найшвидше з усіх надала Німеччина. Натомість "єдині, хто поки що лише публічно пообіцяв гроші і не перерахував жодного злотого, - поляки", повідомляє Gazeta Wyborcza.

Видання зауважує, що якщо "не станеться чогось зовсім несподіваного", то у вересні Чехія зможе надати Україні в рамках ініціативи близько 100 000 артилерійських снарядів: "Це значно наблизить чеських політиків до виконання їхньої обіцянки поставити Україні до кінця року щонайменше півмільйона одиниць артилерійських боєприпасів різного калібру, переважно 155-мм, закуплених західними союзниками з джерел поза межами Європейського Союзу".

Окрім снарядів Україна також має отримати легкі багатоцільові ракети Martlet для посилення ППО. Велика Британія почне постачання до кінця 2024 року. Снаряди передадуть за контрактом на 162 мільйони фунтів (213 млн доларів США).