RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Нобелівський лауреат розповіла, як Путін влаштував у Росії "реванш" комунізму

Білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич розповіла, як президент РФ Володимир Путін влаштував в Росії "реванш" комунізму.

Про це Алексієвич сказала в інтерв'ю виданню "Настоящее время".

"Це ми в 90-ті роки були романтиками і думали, що комунізм мертвий. Але пройшло всього десять років — через 10 років, здається, прийшов Путін, і стало цілком очевидно, що комунізм буде тією чи іншою мірою повертатися ще не раз", — вважає письменниця.

"Моя ідея була в тому, щоб написати ось таку енциклопедію цього часу. Я ще застала людей, які бачили Леніна, Сталіна, які були в таборах, сиділи в сталінських таборах по 17-20 років, які були на Великій Вітчизняній війні. Тобто я здавалася, можна так сказати, потрібною людиною в потрібному місці. Тобто мені вчасно прийшла ось ця необхідність все це зафіксувати", — розповідає Алексієвич про свою книгу.

"Ось я цим займалася і думаю, що все-таки моя розповідь про людину-утопію, про те, що відбувається з людьми, коли вони хочуть такий передчасний рай на землі збудувати. Адже в сімнадцятому році Росія була, швидше, феодальною державою, ніж капіталістичною, і шлях від феодалізму до соціалізму, комунізму був, звичайно, наївним, про що Плеханова в листах попереджав Ленін. Але, як відомо, у більшовиків був такий лозунг — він висів на одному зі сталінських таборів: "Залізною рукою заженемо людство до щастя!" — зазначає письменниця.

"Мабуть, їм здавалося, що це можна зробити. А що залишилося після цих майже ста років життя? Море крові, гігантська братська могила", — стверджує Алексієвич.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Світлана Алексієвич зізналася, що не любить російську історію і російські ідеї.