RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Колишній лідери ДНР-ЛНР розкрили дані про справжню зв'язку сірого кардинала Путіна з Донбасом

Помічник президента РФ Владислав Сурков визначає внутрішню політику "адміністрації" сепаратистів на Донбасі і вирішує, хто яку посаду в ній займе.

Про це повідомляє російська видання агентства Reuters з посиланням на трьох колишніх ватажків незаконних збройних формувань Донбасу. Два джерела спілкувалися на умовах анонімності, а ім'я третього – Олександр Александров, який раніше проживав в Донецьку.

"Будь-який дзвінок з Москви... розцінювався як дзвінок з канцелярії самого Господа Бога і не обговорювалося, приймався до виконання негайно", - сказав Александров.

Джерела зазначають, що РФ змусила покинути пости більшість людей, які стояли біля витоків "ЛНР" і "ДНР".

"Спочатку ми були дещо наївними, думали, що дядька в Москві може просто не розуміють, що тут відбувається, коли нас, місцевих, тут гнобили московські товариші, але ось через два-три роки, а я останній раз спілкувався з Сурковим в листопаді (2016 року), я зрозумів, що всі все розуміли, і просто хотіли, щоб ми заткнули", - говорить один з колишніх ватажків бойовиків.

Відзначається, що Сурков зіграв ключову роль у призначенні Олександра Захарченко ватажком "ДНР". Лідери бойовиків готували його до посади "міністра оборони ДНР", але після зустрічі з Сурковим в Кремлі з офісу помічника президента РФ надійшла пропозиція призначити Захарченка "головою ДНР".

Як говорить Александров, для допомоги Захарченко в "передвиборчої кампанії" в Донецьк приїхала команда росіян, які працювали на Суркова. Вони не називали нікому своїх справжніх імен, використовуючи позивні. У відповідь на питання про те, звідки він знає, що вони працювали на Суркова, Александров відповів: "Так вони і не приховували цього. Гучно при першому зручному випадку заявляли".

П'ять джерел, у тому числі наближене до адміністрації президента Росії, заявили, що Сурков регулярно зустрічається з лідерами бойовиків, як в ОРДЛО, так і в РФ.

Як повідомляв "Апостроф", видання Buzzfeed дізналася, що адміністрація президента США шукає людину для переговорів з Сурковим по Донбасу.