RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Надовго не вистачить: Акунін розповів про повторення Кремлем помилок царської Росії

Режим президента РФ Володимира Путіна повторює шлях Російської імперії часів Миколи І, чия ультраконсервативна політика сформульована у тріаді "Православ'я - Самодержавство - Народність", привела Росію до катастрофи і програшу у Кримській війні 1853-56 рр. Таку думку висловив відомий російський письменник Борис Акунін (Григорій Чхартішвілі) на своїй сторінці в Facebook.

"Путінська Росія на наших очах рухається абсолютно тією самою дорогою, що миколаївська. Нинішні" скріпи "звучать не дурніше, ніж тодішні" столпостіни ". Тут йдеться про те ж саме - про те, що тримає, не дає розсипатися", - підкреслив він.

Письменник зазначив, що за два століття змінилися реалії і термінологія, але не суттєвий зміст того, що відбувається.

"Уваровська тріада "Православ'я - Самодержавство - Народність", як відомо, була вироблена в якості "російської відповіді" на тріаду Великої Французької революції "Свобода - Рівність - Братерство", - написав письменник.

За його словами, довго ультраконсервативна конструкція триматися не здатна - тому що гальмує будь-який розвиток: думки, суспільства, освіти.

"Навіть в 19 столітті, коли час рухалося багато повільніше, уваровської ідеології вистачило всього на 20 років, і ми пам'ятаємо, чим це закінчилося - Кримської катастрофою", - підсумував Акунін.

Нагадаємо, раніше російський письменник-сатирик Віктор Шендерович розповів, як Росія добровільно зробила себе державою-ізгоєм.