RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Зникнення 19-річного українця в Білорусі: з'явилися важливі подробиці

Зниклий 24 серпня у Білорусі 19-річний українець Павло Гриб знаходиться в СІЗО Краснодара за звинуваченням у тероризмі.

Про це заявив начальник управління консульської забезпечення Департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич, передає "Українська правда".

"7 вересня Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону отримало повідомлення від ФСБ РФ у Краснодарському краї про зміст Павла Гриба в Краснодарі. У повідомленні говориться, що Павло Гриб був затриманий за звинуваченням у скоєнні злочину відповідно до ч. 1 ст. 205 Кримінального кодексу РФ", - зазначив представник МЗС України.

Стаття 205 КК РФ інкримінує терористичний акт і передбачає тюремне ув'язнення на термін від 10 до 15 років.

Кирилич зазначив, що спецслужби РФ затримали Павла Гриба 25 серпня - на наступний день після перетину ним кордону Білорусі. Він підкреслив, що російська сторона досі не допустила до нього ні представників МЗС України, ні адвоката.

Василь Кирилич звернув увагу на те, що, згідно консульської конвенції між Україною і Росії, правоохоронці РФ повинні забезпечити доступ адвоката до затриманого протягом чотирьох днів.

"Консули генерального консульства в Ростові-на-Дону 31 серпня і 1 вересня прибули до управління федеральної служби безпеки Російської Федерації у Краснодарському краї з метою зустрічі з ув'язненим. Однак вони не були допущені до затриманому громадянину України, що є грубим порушенням консульської конвенції між Україною і Росією в частині, що стосується вимоги забезпечення російськими компетентними органами реалізацію права консульської посадової особи відвідати затриманого", - говорить Кирилич.

Як повідомляв "Апостроф", вчора адвокат зробила тривожна заява про стан здоров'я Павла Гриба.