RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Росія прийняла гучне рішення щодо своїх офіцерів у СЦКК на Донбасі

Росія відкликає з території України своїх офіцерів із Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Про це повідомляє прес-служба МЗС РФ.

Зовнішньополітичне відомство Росії висунув низку звинувачень на адресу України, які нібито і стали причиною даного рішення за СЦКК.

"Так, Київ категорично заперечував проти будь-якої документальної регламентації функціонування СЦКК. Спроби вирішити це питання на двосторонньому рівні, або на майданчику мінської Контактної групи, або в "нормандському форматі" успіху не мали", - відзначили в МЗС РФ.

"Більш того, в порушення домовленостей Президентів Російської Федерації і України щодо створення та розміщення СЦКК українська сторона свідомо створювала для наших військовослужбовців напружену морально-психологічну обстановку, чинила перешкоди для виконання ними своїх службових обов'язків. Зокрема, російським офіцерам обмежувався доступ до лінії зіткнення, перевірці несення служби на спільних спостережних пунктах, розгорнутих на підконтрольній території Україні. Справа доходила до заборон на спілкування з місцевим населенням. Мали місце випадки неповажного ставлення українських військовослужбовців до своїх російських колег", - додали в російському відомстві.

Також РФ називає однією з причин відкликання своїх офіцерів з СЦКК та зміни порядку перетину українсько-російського кордону громадянами Росії.

"До того ж з 1 січня 2018 р. Київ планує запровадити новий порядок в'їзду і перебування громадян Росії на своїй території, згідно з яким вони повинні будуть завчасно повідомляти свої докладні персональні дані українській владі. Ця норма не відповідає положенням Угоди між Урядом Російської Федерації і Урядом України про безвізові поїздки громадян Російської Федерації і громадян України від 16 січня 1997 р. і неприйнятна для російських військовослужбовців", - підкреслили в МЗС Росії.

Датою виведення російських офіцерів значиться 19 грудня цього року. Також Москва офіційно звинуватила Київ у "можливих наслідках" цього кроку.

"В таких умовах подальша робота представництва Збройних Сил Російської Федерації в СЦКК стала неможливою. 19 грудня 2017 р. входять до складу Центру російські офіцери залишать територію України. Ми вже поінформували наших зарубіжних партнерів про цей вимушений крок, підкресливши, що вся відповідальність за можливі наслідки лягає на українську сторону", - підсумували російські дипломати.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно президент Росії Володимир Путін заявив, що не проти введення миротворців на Донбас.