RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

​Друга Путіна раптово усунули з поста президента Молдови

Повноваження президента Молдови Ігоря Додона у вівторок були тимчасово припинені Конституційним судом цієї країни. Відповідне рішення було прийнято на вимогу депутатів від правлячої коаліції.

Справа в тому, що на минулому тижні Додон вдруге відхилив запропоновані прем'єр-міністром кандидатури по ряду призначень в уряд. Зокрема, йдеться про призначення п'яти міністрів і двох віце-прем'єрів. Законодавство дозволяє президенту Молдови відхиляти кандидатури тільки один раз.

Таким чином обов'язки президента тимчасово переходять до голови парламенту або прем'єр-міністру. Найближчим часом один з них підпише укази про призначення нових членів уряду.

Нагадаємо, в кінці грудня депутати від правлячої коаліції звернулися до Конституційного суду із зверненням, в якому просили "констатувати обставини, при яких необхідно тимчасове виконання обов'язків президента головою парламенту або прем'єр-міністром". Додон повторно відхилив пропозицію прем'єр-міністра Павла Філіпа про призначення сімох членів уряду замість міністрів, звільнених з посад тижнем раніше.

За пропозицією Філіпа Додон звільнив від займаних посад шість з дев'яти міністрів уряду. У той же час, президент відхилив запропоновані прем'єром кандидатури членів уряду - п'яти міністрів і двох віце-прем'єрів. Він заявив, що ні за яких умов не підпише укази про призначення. Напередодні Нового року Додон повторно відхилив запропоновані кандидатури.

В результаті цих змін був призначений новий міністр оборони Молдови Євген Стурза, кандидатура якого була двічі відхилена президентом. Для передачі повноважень президента голові парламенту або прем'єр-міністру необхідно звернутися в Конституційний суд, який, після розгляду запиту, приймає рішення про тимчасове відсторонення президента від посади і делегування повноважень.

Раніше МЗС Молдови відкликав з Росії свого посла, а парламент цієї країни заборонив трансляцію російських каналів. Обидва ці рішення викликали відкрите обурення у Додона, який є другом Володимира Путіна.